maandag 30 april 2012

Andalucía: Castilleria in Santa Lucia



29/4
Restaurante Castilleria in Santa Lucia

Super! We gaan vijf minuten gaans - op loopafstand - eten in restaurante Castilleria. Dit staat bekend om zijn prima kwaliteit vers rundvlees. Dankzij onze gastvrouw Isabel in El Cubillo konden we daar een tafeltje krijgen, want in de regel moet je lang van tevoren reserveren.

Het regende pijpenstelen en het was fris, maar we kregen gelukkig een tafeltje naast een kacheltje. De ambiance is geweldig. Je zit eigenlijk buiten onder een afdak en overal staan grote groene planten. Je bent binnen en buiten tegelijk.
De bediening is vanaf het begin hartelijk en correct.

Entrada:
  • Almejas finas salteadas en aceite de perejil y jugo de esparragos
  • Pimientos rellonos de rape con salsa de sus jugo.

Venusschelpen met een saus van olijfolie
met peterselie en puree van groene asperges
Puntpaprika gevuld met zeeduivel
en zijn saus
Secundo:
Kalfsniertjes met bacon en een Portsaus,
champignons en garnituur van rijst met rozijnen
  • Mollejas de cordero lechal salteadas en aceite de oliva, ajo y punta de guidillia
  • Rinoñes salteados con beicon regado con vino Porto, jugo de champinones y guarnicion de arroz salteado con pasas
Zwezerik van lam, gebakken in olie
met knoflook en chilipeper
 




Wijn: Een voortreffelijke Gewürztraminer (2010) van bodega Enate uit Somontano (Noord-Spanje)

Postres:
  • Pudin de almendra en jugo de amontillado y frutos
  • Mill hojas de crema de higos con chantilli de vainilla
Bladerdeeg met vijgenpuree
en slagroom met vanille
Pudding van amandel
met een saus van amontillado met vers rood fruit

Andalucía:Torre Tavira in Cádiz


28/4
Cadiz: Torre Tavira
Uitzicht vanaf de Torre Tavira
Terug naar Cádiz, want daar willen we graag de Torre Tavira beklimmen (ruim 140 treden).
Deze torre was in de 18de eeuw een van de vele torens die als uitkijkpost fungeerde om de schepen te spotten met hun rijke ladingen vanuit Amerika.
Daarbovenin kun je via een camera obscura een compleet bovenaanzicht krijgen van de stad rondom de toren. Een aanrader!
Kuifje was ook hier ...

Vervolgens een kleine bar annex viswinkel gepasseerd, waar kanjers van platte oesters uit Galicië op ons lagen te wachten, dus niet gedraald en een maaltje ingeslagen voor die avond.



Santa Lucia: oesters uit Galicië
Oesters uit Galicië
De oesters waren niet goedkoop: 4 euro per stuk, maar wel erg groot De grootste schelp was 8 x 12 cm! Geen oestermes bij ons, maar met het kleine mesje van onze kurkentrekker gingen ze snel open.
Zoooo lekker! Zoet en ziltig...

Payoyo-kaas met membrillo


Daarna ons laatste restje Payoyo schapenkaas in scherven gesneden en daar wat membrillo (kweeperenpasta) van Isabel opgelegd. Is volmaakt...

zondag 29 april 2012

Andalucía: Garimba Sur in Vejer de la Frontera

27/4
Restaurante Garimba
Plaza de Espana

De regen kwam vanochtend met bakken naar beneden, maar we hadden gelukkig een tafeltje binnen besproken om te lunchen met mijn Spaanse familie in Garimba Sur in Vejer de la Frontera, bij ons naast de deur (zie blog van 19 april). 
Onze ervaring daar is steeds positief: verrassende, smakelijke gerechten, kunstig geserveerd en een uiterst vriendelijke en prettige bediening. Ze zijn daar trots op wat ze serveren en genieten ervan als hun gasten zitten te smullen.

We namen weer een diversiteit aan gerechten, onder meer:
  • Salmorejo (soort gazpacho, uit Cordoba)
  • Alcachofas a la plancha con salsa bilbaina 
  • Tartar de atún con ensalada de algu
  • Carpaccio de calabacin con queso cabra 

Tartaar van tonijn met zeewier
Gebakken artisjokken met saus
van olijfolie, knoflook en azijn
Koude tomatensoep uit Cordoba
Carpaccio van courgette
met geitenkaas en gedroogde tomaat
Als verrassend nagerecht: 
Rijstebrij
  • Pastel de higos 
  • Arroz con leche
    Bevroren pudding met vijgen

vrijdag 27 april 2012

Andalucía: Medina Sidonia


26/4
Medina Sidonia is een zeer oud pittoresk plaatsje op een heuvel ten noorden van Santa Lucia, met schitterende witte straatjes, overhangende balkons en mooie fonteinen. Zoals elders in Andalucía, is ook hier vijf eeuwen invloed zichtbaar van de moren van circa 700 na Chr. tot de 13de eeuw, toen koning Alfonso X het stadje heroverde.

Restaurante El Castillo
Ducado de Medina Sidonia 3

We gingen lunchen in restaurante El Castillo, een familierestaurant  waar we vorig jaar onze toevlucht hadden genomen toen er een hoosbui losbarstte. We namen plaats in het achterste gedeelte vanwaar je een fraai panorama-uitzicht hebt over het dal.

Carta met spannende gerechten; in volgorde van serveren:
  • Morcón de Medina (bloedworst)
  • Croquetas caseres (met kip en stierenstaart)








 

  • Paté de cabracho (paté van schorpioenvis)
  • Revuelta de bacalao (roerbak van gezouten kabeljauw)
 








  • Alcachofas con ajos de la huerta y jamón Ibérico (artisjokken met knoflook en Ibéricoham)

Gerechten ambachtelijk klaargemaakt en een heel sympathieke bediening, in rustig tempo.
Heel lekker, en relaxed verblijf.

El Cubillo: schotel van Isabel
´s Avonds hadden we een afspraak met Isabel, onze gastvrouw van El Cubillo, om samen te gaan koken met kersverse ingrediënten uit haar huerta!

Het recept van la comida de alcauciles:
- 1 kg verse tuinbonen
- 1 pond verse doperwten
- 6 kleine artisjokken
- 1 grote aardappel, geschild en in blokjes
- 1-2 gesnipperde ui
- 4-5 teentjes fijngehakte knoflook
- peterselie en hierba buena (een variant van mint)
- flinke scheut olijfolie
- zout

Dop de tuinbonen en de erwten. Maak de artisjokken schoon (harde blaadjes eraf pellen, top eraf snijden, steel dun schillen). Doe alle ingrediënten in een pan met zoveel water dat alles onderstaat. Breng in een flinke pan aan de kook en laat in 20 minuten het vocht reduceren tot een laag dik vloeibare groentebouillon overblijft en de groente beetgaar is.
Warm serveren en smullen maar!!

woensdag 25 april 2012

Andalucía: Cádiz

  

(24/4)
Cádiz is een prachtige en aantrekkelijke stad, bijna geheel omringd door de zee, met mooie stranden. Het is de oudste stad van Europa, meer dan 3000 jaar oud.
Mercado Central in Cadiz
Uit de parkeergarage vandaan, liepen we vrijwel direct de enorme mercado in, stampvol groente- en viskramen met een overvloed aan tonijn, inktvissoorten, allerlei (plat)vissen, kabeljauw, zeebaars en tal van schaal- en schelpdieren. Ook kleine marktwinkeltjes met slierten chorizo, grote hammen Serrano en Iberico en allerlei kaassoorten – een lekker stuk geitenkaas Payoyo gekocht voor thuis. In deze stad zou ik wel willen wonen!

Voor de lunch togen we na twee uur naar tapasbar El Aljibe, een tip van de Lonely Planet-gids Andalucía.

El Aljibe: tapasbar en restaurant
Calle Plocia 25, vlakbij de Plaza San Juan de Dios met het stadhuis.

We bestelden een stuk of negen tapas, die successievelijk in tweetallen werden geserveerd. Alles werd prachtig geserveerd: steeds weer een plaatje om te zien! Het tempo van serveren lag vrij hoog, maar dat konden we wel aan. 
Wijn: een fruitige Rioja Monopole uit 2010.

Tapas:
(voor de vertaling: zie het onderschrift bij de foto’s)
Hertenpaté met appelcompote
  • Foie de oca y pato con mermelade de tomate
  • Micuit de corzo con mermelade de manzana
Foie gras van eend en gans
met tomatenmarmelade

  • Ceviche de atún de Almadraba
  • Rollitos de salmón rellenos de queso

Gemarineerde tonijn van Almadraba


                                            
                                                              Rauwe zalm gevuld met verse geitenkaas













    • Faisan relleno de datilies con salsa Stroganoff
    • Solomillo de cerdo a la pimienta negra
    Fazant gevuld met dadels
    Filet van zwijn met zwarte peper

     










    • Choquitos en su tinta con arroz
    • Musaka de calabacines
    • Gratinado de vieiras y langostinos
    Gegratineerde Jacobsschelpen met garnalen
    Inktvis in eigen inkt met rijst
    Moussaka van courgettes














    Na deze tongstrelende tapasmaaltijd slenterden we rond vier uur door de pittoreske middeleeuwse wijk Barrio del Pópulo met zijn smalle straatjes en okergele en witte huizen. Het was erg rustig; tussen twee en vijf uur zit iedereen te eten. In het hoogseizoen zal het wel erg druk zijn.

    Barrio de Viño
    Volgens onze Lonely Planet-gids is restaurant El Faro beslist een topper. Het restaurant lag vlakbij onze parkeergarage, dus we besloten daar en passant een kijkje te nemen. Onderweg daarheen liepen we in de late middagzon door de Barrio de Viño, vroeger een oude visserswijk, een sfeervolle buurt met veel plekjes langs de straatjes om te eten en drinken.
    Virgen de la Palma













    El Faro is gesloten tussen 16.00 en 20.30 uur; het is open voor lunch en diner, Spaanse tijden. Een blik op de menukaart liet een grote hoeveelheid prachtige gerechten zien, maar zeer pittig geprijsd. Als je daar wilt gaan eten, zorg dan niet alleen voor een gevulde portemonnee, maar ook voor nette kledij, want bezoekers in zwemkleding worden niet op prijs gesteld...

    Andalucía: Tarifa


    23/04
    Tarifa: restaurante Morilla 
    Calle Sanco IV El Bravo

    Mooi weer in Tarifa, wat wil je nog meer in dit schitterende Moorse stadje!
    Na een wandeling door de overdekte vismarkt gingen we op zoek naar restaurant Morillo
    Tafeltje in de zon en de kaart bekeken met het plan om vis te bestellen; wat anders in deze stad op de grens van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan?

    Geftrituurde zeeanemoon
    Primero:
    • Croquetas casera (kroketjes met bacalao)
    • Ortigas de la mar (gefrituurde zeeanemoon)
    Stoofpot van vis
    Secundo:
    • Escuela de pescados y mariscos (heerlijke stoofpot van vis: inktvis, garnalen, mosselen, venusschelpen en een stevige Spaanse witvis, 'corvina')
    Corvina op de mercado in Cadiz
     

    Andalucía: Facinas


    Facinas:  Venta El Neña (21/04)
    Ik verheugde me erop: vandaag lunchen met de Spaanse dochter van mijn oudste zus en haar Spaanse echtgenoot. We gingen gezellig met zijn vieren eten in het dorpje Facina, iets noordelijk van Tarifa gelegen.  
    In vrijwel ieder klein dorp in dit gebied is er wel een plek te vinden om lekker te eten, ongelooflijk. We streken neer in Venta El Neñe, dat bekend staat om zijn uitstekende kalfsvlees, 'ternera retinta'. Het vlees van het runderras Retinta is van ongelooflijke kwaliteit. Ik ben eigenlijk niet zo'n  vleeseter, ook omdat goede kwaliteit eerlijk vlees in Nederland schaars is. Maar hier is dat anders.

    Het is een prettige gewoonte om in Spanje het voorgerecht gezamenlijk te nemen, dus je bestelt een paar gerechten en je neemt ieder uit de schotel wat je wilt.

    De portie vlees was voor mij te groot, maar de smaak van het vlees was voortreffelijk. De kleur is niet bleek-roze zoals wij dat gewend zijn van kalfsvlees , maar rood. De foto van de enorme entrecote van kalfsvlees is helaas mislukt.

    Ons gezamenlijk menu:

    Kroketjes van kabeljauw
    Primero:
    • Revuelto de ajetes y gambas
    (heerlijk gerecht van jonge scheuten van knoflookplant en grote garnalen met eieren erdoor geroerbakt)
    • Croquetas de bacalao con alioli
    (kroketjes van gezouten kabeljauw met knoflookmayonaise))


    Chipirones
    Secundo:
    • Entrecote de ternera retinta
    • Chipirones (gebakken inktvisjes)

    Postre
    • Flan de turrón (superlekkere flan van caramel met amandel, 'turrón')
     
    • Tarta de queso con mermelada de fresca
      (kwarktaart met aardbeienmoes)
    (Foto's van het nagerecht ontbreken helaas)

    Punta Paloma
    Mijn Spaanse nicht attendeerde ons op een mooie plek ten noorden van Tarifa, Punta Paloma. De volgende dag gingen we daarheen, op zoek naar een rustige plek aan zee in de zon. Na een lange weg met hobbels passeerden we het restaurant El Mirlo (alleen in het weekend open) en parkeerden de auto langs de weg. Vandaar te voet via een pad naar beneden en daar.... een verlaten strand, adembenemend mooi: zie foto!


    Andalucía: Santa Lucia


    Santa Lucia (20/4)
    In het dorp zijn geen winkels, maar er komt van alles toeterend langs de deur: de bakker komt langs, een slager en ook de visboer. Een oude visser, Manolo, komt twee keer per week langs op zijn Puch Maxi, met een korf vol verse vis op het voorwiel! We kochten er wat verse ansjovis, chocos (inktvis) en een maaltje mejillones (mosselen) voor nog geen 9 euro.

    Gemarineerde ansjovis
    De ansjovis ontdeden we direct van kop en ingewanden en gingen een paar uur in de azijn, voor verdere behandeling later met een marinade van olie, knoflook en peterselie.

    Ook de inktvis schoongemaakt met de hulp van Isabel, onze gastvrouw van El Cubillo

    Ons terras in Santa Lucia
    We hadden trek, dus waarom de mosselen maar niet klaargemaakt? Lekker: wat verse ui gefruit in olijfolie, knoflook, de mosselen in de pan gedaan en vervolgens wat paprikapoeder eroverheen en een scheut tomato fritto. Op ons terras opgegeten: wat een leven!
    Mosselen



    ’s Middags naar Barbate gegaan, een plaatsje aan zee, waar we nog niet eerder waren geweest. Geen succes. Werkloze jongeren en ouderen in joggingpakken, nare, dreigende sfeer.
    In de supermarkt wel mooie grote garnalen en wulken gekocht, plus een zestal mooie kleine artisjokken.

    Revuelto van tuinboontjes
    Revuelto
    ’s Avonds weer een maaltje uit eigen keuken: verse jonge tuinboontjes uit de huerta van Isabel en op haar manier klaargemaakt. In een pan de boontjes met ui gefruit en daarna twee eieren erdoorheen geroerd: een zogenaamde revuelto (mengsel van roerei met andere ingrediënten). Lekker!                                       

    Inktvis met zwarte pasta


    Daarna onze chocos (Sepia, inktvis) gebakken en afgeblust met het gezeefde nat van onze mosselen van die middag, wat gepelde gamba's erdoor, peterselie en daarbij zwarte pasta. Prima
    .

    maandag 23 april 2012

    Andalucía: Trafalgar in Vejer de la Frontera

    Vejer de la Frontera: restaurante Trafalgar (19/04)
    Plaza de España

    's Middags een fikse en fraaie rondwandeling gemaakt vanuit het pittoreske dorpje Santa Lucia, langs onder meer een aquaduct uit de Romeinse tijd dat eeuwenlang deze omgeving voorzag van water uit het laaggebergte. Heerlijke wandeling met weidse uitzichten. Mooi weer, maar erg winderig en fris.

    's Avonds naar Vejer de la Frontera getogen en gegeten bij Trafalgar, dat in de Lonely Planet gids voor Andalucía staat vermeld. Dit ligt pal naast restaurante Garimba Sur, aan het Plaza de España. Het was een koude, en gure, winderige avond, dus we aten binnen.

    Ons menu van die avond:

    Primero: 
    • Tosta de guacamole con gamba al ajillo  (toast met guacomole met garnalen en knoflookmayonaise)
    • Croquetas de calamar en su tinta con aioli (kroketjes met inktvis in zijn eigen inkt saus met knoflooksaus)
     

     Secundo:
    • Arroz negro con chipirones y gambas (zwarte rijst gekookt in inkt met kleine inktvissen en garnalen)
    Dit alles werd omspoeld met een rode wijn: een Taberner uit 2006 (Huerta de Albala uit Cádiz).
     

    Prima kwaliteit van eten en drinken, maar het restaurant was een beetje steriel, ondanks de vriendelijke bediening.

    donderdag 19 april 2012

    Andalucía: Santa Lucia en Vejer


    Aankomst Andalucía 16/4-17/4

    Alweer op reis! Dit keer echt vakantie en wel in Andalucia! En dat voor drie weken...
    Aankomst in Malaga na nog geen drie vlieguren en vandaar een prachtige rit gemaakt langs de zuidkust via Marbella en Gibraltar. De lucht was helder en na zonsondergang reden we onder een ongelooflijk mooie sterrenlucht. Ter hoogte van Gibraltar zagen we in de verte Marokko liggen. In een half uur vaar je vanuit Tarifa daarheen. Spannend!

    Santa Lucía
    We verblijven de komende drie weken in El Cubillo, een prettig boerderij-appartement in Santa Lucía, een dorpje vlakbij Vejer de la Frontera. Hartelijke ontvangst door gastvrouw Isabel rond 22.30 uur. Direct verse sla uit haar tuin ingeslagen en kakelverse eitjes van eigen kippen: wat wil je nog meer. Ook nog tonijn (van naburige vissershaven Barbate) uit een pot erbij, flesje olijfolie en azijn, en snel een salade gemaakt van deze ingrediënten. We waren doodmoe, dus na onze simpele frisse maaltijd gauw van tukkestein.
    In slaap gezongen door het lied van een nachtegaal (ruiseñor): prachtig! Luister maar... 
    video

    Uitzicht vanuit onze kamer
    Uitzicht vanuit de overdekte patio
    Uitzicht op Vejer









    De volgende dag laat wakker, ondanks vroeg hanengekraai en  gekakel van kippen. Luiken opengegooid en toen overrompeld door een zonovergoten weids uitzicht over het heuvelachtige landschap. Veel fruitbomen en groenteteelt; wat daar allemaal groeit, ga ik snel ontdekken, maar nu even genieten van het landschap en de rust.

    Kakelvers zachtgekookt eitje gegeten (ik ben niet zo goed in copieuze ontbijten) en daarna snel naar buiten, want de ligstoelen onder ons raam riepen ons. Lekker even relaxen in de zon en dan langzaam op gang komen. Wat voelt die eerste felle voorjaarszon toch weldadig aan!

    Vejer de la Frontera: Garimba Sur
    Plaza de España

    Na een paar uur lorren in de zon op weg naar Vejer de la Frontera, een pittoresk wit dorpje, gelegen in de Spaanse provincie Cádiz. De architectuur van veel huizen dateert uit de Moorse tijd vanaf ca. 711, totdat de stad werd ingenomen door Ferdinand van Castilië in 1248.
    Toren van Casa del Mayorazgo

    Met slechts een gekookt ei als ontbijt, waren we al snel hongerig, dus ras neergestreken op het zonnige terras van taberna / cerveceria  Garimba Sur aan het gezellige Plaza de España.
    Plaza de España
    Een mooie kaart, voor de simpele late lunch die we in gedachten hadden. Maar we hebben alle tijd!
    We begonnen met gazpacho – dat kun je toch niet laten, omdat dit een typisch gerecht is uit Andalucia. 

    Daarna voor mij sashimi van tonijn met een marinade van sojasaus, en daarbij wat zeewiersalade en een bergje humus, gegarneerd met gefrituurde plakjes aubergine.


    Gjalt nam gebakken tonijn, ‘morillo a la sal’, met een garnituur van knapperige zeewiersalade en een hoopje mooi zanderige couscous.
    Een lekkere witte Rioja Monopole uit 2010 erbij: jong, droog, fruitig en fris.


    Daarna snel richting Zahara de los Atunes, een kleine, mooie badplaats even verderop aan de Costa de la Luz, om de zee weer eens te horen ruisen en te ruiken! Prachtige kust! Flinke wind, dus in de luwte naast een bootje op het (verlaten) strand even mijn zendertje uit de lucht genomen.Een goed begin van deze vakantie!